• Lærke Thømming

Hvorfor er du stadig på pen?


Jeg er stadig på pen. Jeg bruger trasiba, som jeg skiftede til for en måneds tid siden. Også bruger jeg novo rapid som de fleste andre. Jeg prøvede engang, da jeg var teenager, en medtronic insulin pumpe, jeg nåede kun at have den i 2 måneders tid, så tog de den igen. Dengang var det nemlig ikke alle som havde pumpe, det var ikke normalt endnu, og man var en af de heldige hvis man kom på pumpe. Jeg havde kæmpet længe for at få min langtidsprøve ned på 8,6 > det er det tal jeg husker, hæng mig ikke op på det, hihi, og altså på den gamle langtidsprøve skala. Men efter de to måneder var min langtidsprøve oppe på 12, og derfor tog de pumpen tilbage. Jeg nåede aldrig at blive venner med pumpen, jeg tror det ville tag mig rigtig længe at vende mig til at have en lille computer som holdt mig i live til at side på min krop. Jeg tror også at jeg pga. sidst jeg prøvede pumpe har samlet mig en smule angst for det der med at de bare kan tag pumpen tilbage når de syntes. For mig er det en frihed at være på pen, så føler jeg at jeg bedre kan "ligge min diabetes væk, når jeg ikke gider kigge på den".

- men jeg er vildt fascineret af alle mine diabetes venner og deres smarte pumper!

HVAD ER PEN*****

Pen er den sprøjte som man tager sin insulin (medicin) med.


VENT, HVAD ER EN INSULIN PUMPE???***

Hvis du ikke ved hvad en insulin pumpe er kan du kigge på billedet her under. Det er en lille computer som giver en lille smule rapid insulin heletiden. Den har rigtig mange forskellige indstillinger som gør at det skulle være nemmere at kontrollere sine blodsukker tal. Pumpen er forbundet ved at den sidder med et indstik, ofte ind i maven, på personen. man skyder indstik ind med en nål, også hiver man nålen ud men et meget lille smalt plastik rør blir. Her igennem får man sin insulin. Den skal skiftet... uha det vidst forskelligt fra person til person, men jeg tror det er hver 3. dag. Jeg er som sagt ikke på pumpe så jeg er ikke pumpe ekspert. Endnu!


VENT VENT!! HVAD ER EN LANGITDSPRØVE *****

Det er forskelligt hvor ofte man besøger sin diabetes sygeplejerske. Jeg besøger min hver 2. måned, det er ret ofte. Nogle besøger hende kun 2 gange årligt. Hos sygeplejersken får man målt ens blodsukker med en smule mere blod end normalt. Hun samler det op i et glads rør og sætter det ind i en maskine som regner ens langtidsprøve ud. Ud af maskinen kommer et tal, som helst skal ligge omkring 7,5 på den gamle skala og den nye skala vi lige har fået på 58. Nogle kalder den også sladder maskinen, eller sladder tallet, fordi man altid kan se hvordan man har ligget i sit blodsukker tal ud fra denne prøve. Det er langt fra alle som ligger på de 7,5/58 . For mange med diabetes ligger man højere og det er svært at komme der ned.


#insulin #pen #pumpe #langtidsprøve

149 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle