• Lærke Thømming

Hvordan får man diabetes ??? type 1 og 2Hej venner!

For bare få dage siden mødte jeg en læge som fortalte mig nogle helt skæve ting omkring hvorfor jeg har diabetes. Jeg har aldrig før i mine 17 år med diabetes hørt en læge sige at det er fordi jeg har spist forkert at jeg har fået SUKKERSYGE.

Sukkersyge er det ord vi alle brugte for diabetes for godt og vel 30-50 år siden. Ordet kan få det til at lyde som om man alene ved at spise sukker og usundt har fået diabetes. Det passer ikke, derfor prøver vi idag at få alle til at kalde sygdommen diabetes frem for sukkersyge.

Hvordan får man type 1 Diabetes...

Når man får type 1 diabetes er det for de fleste fordi at ens egen immunforsvar har angrebet de celler i bugspyts kirtlen som producere insulin. Derfor kan kroppen ikke længere producere den livs nødvendige insulin.

Man ved ikke hvorfor immunforsvaret begynder at angribe egen krop. Dette er noget forskerene hver dag arbejder på at finde ud af, men indtil videre ved vi ikke hvorfor! Hvis vi vidste hvorfor havde vi også været langt nærmere en form for kur.. men det er svært at stoppe noget man ikke ved hvordan er startet.

For type 1 diabetikere er det ikke muligt nogensinde ikke at skulle tage insulin, enten med en insulin pen eller insulin pumpe. Selvom vi levede af salat fra nu af og resten af vores liv har kroppen stadig brug for insulin.


Hvordan får man type 2 diabetes..

type 2 diabetes kan komme af mange forskellige årsager. Jeg vil fortælle om dem jeg kender best til. Man kan få type 2 diabetes hvis man er insulin resistent. Hvad filan er insulin resistent? Det betyder at de celler som skal optage insulinen i kroppen ikke er så gode til at optage og bruge insulinen, derfor producere kroppen mer og mer og mer insulin fordi den ikke kan optage og bruge 100% af insulinen. SÅ den skal måske bruge 200 insulin for at få samme virkning som for 100 insulin. Jeg håber jeg giver mening her hihi.

Man producere altså selv insulin når man har type 2 diabetes, men man kan af forskellige årsager have svært ved at optage/bruge insulinen. En af de sygdomme som kan gøre man bliver insulin resistent er PCO.

I medierne ser man ofte storer mennesker når der bliver talt om type 2 diabetes, men det er vigtigt at forstå at det ikke er chubby mennesker, eller overvægtige eller meget overvægtige mennesker som kan få diabetes ALENE pga fedme, der er tale om mennesker som måske ikke kan gå pga fedme. I mange tilfælde vil der være tale om at man også har insulin resistens med i sine gener

- men fedme kan forværre insulin resistens.

Man tager på af for meget insulin, kroppen laver mere insulin hvis man er insulin resistent.

Det kan være svært at finde ud af hvad der kom først, kiloene eller insulin resistens. Som i nok kan høre så hænger det hele sammen på kryds og tværs.

men en ting er sikkert!!!! LANGT DE FLESTE med insulin resistens har det med sig i generne, det kan HJÆLPE at spise sundt, ligesom alle andre mennesker også burde, men insulin resistens er noget man også har med i sine gener. og man har ikke spist sig til sine gener, dem har man med fra sin fødsel.

Hvad gør man så ved type 2 diabetes?

Hvis man har type 2 diabetes kan man spise piller som hedder methformin. De skulle gøre at man bliver mere følsom overfor insulin. I nogle tilfælde vil lægen dog anbefale at man kommer på insulin ligesom type 1 diabetikere. Det kommer an på kroppen reagere på methformin og hvordan ens insulin tal/ insulin resistens er.

Jeg håber i er blevet klogere på de to sygdomme. Jeg har også sat en illustration ind her under.


484 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle