• Lærke Thømming

Tæller du kulhydrater?


Hej venner ! Tæller du kulhydrater ?

Da jeg fik diabetes var jeg kun 5 år gammel, derfor lærte jeg hurtigere at kigge på en tallerken og vide ret præcist hvor meget insulin jeg skulle ha, hurtigere end jeg lærte hvad kulhydrater er og hvordan jeg udregninger min insulin følsomhed.

For et par måneder siden begyndte jeg at tælle kulhydrater. og jeg må sige, nogle gange er jeg ikke enig! Jeg bruger en app som diabetes foreningen har lavet, der er billeder af maden så det nemt at sammenligne uden at veje sin mad heletiden, eller regne alt for meget. Den er rigtig god!Der er nogle ting som er kommet bag på mig, fx var jeg faktisk ikke klar over hvor meget insulin jeg skulle bruge til pizza, fordi når jeg tænker pizza så tager jeg en del af min insulin nu, også tager jeg noget mere om en times tid, jeg får nemlig den mærkelige lange virkning af pizza. Så jeg havde faktisk ikke overblikket over hvor meget Rapid jeg skulle bruge til sammen på en pizza.

Jeg får også langsom virkning på pasta, og det meste brød. Langsom virkning betyder at jeg langtid, flere timer efter jeg har spist får voldsomt stigning i mit blodsukker. Så her skrotter jeg lidt kulhydrat tælling og tager rapid ud fra erfaring. Selvom jeg nok må indrømme at selv efter 17 år med pizza spisning og diabetes, til tider, stadig ender i den lave ende om natten.

Jeg er heldigvis så heldig at jeg vågner om natten når jeg får føling. Jeg plejer altid at have en juice ved mit natbord fordi jeg får spagetti ben når jeg bliver lav. Så nogle gange er jeg faktisk ikke fysisk i stand til at gå ud i køkkenet. haha. jeg har engang gået direkte ind i væggen, jeg ved ikke om det var pga. spagetti ben eller at klokken var 3 om natten.

Jeg oplever også altid at hvis jeg bliver lav om natten så er det ALTID omkring kl 3. Jeg ved endnu ikke hvorfor. Min krop har ligesom alle andre små mysterier som forbliver mærkelige for både læger og jeg. Man skal bare lærer hvilke mysterier man har i sin egen krop så man er opmærksom.

Men kulhydrat tælling.. jeg har faktisk haft rigtig meget glæde af min kulhydrats apps. Jeg tager ofte store mængder insulin, og derfor kan fx. 2 enheder virke rigtig ligemeget. Af samme grund har jeg det med at runde op og ned, så tager jeg fx 5 eller 10 eller 15 stk novo rapid, istedet for de 8 eller 3 som måske egentligt er det som passer med det jeg har spist. Appen har fået mig til at slå øjene op for hvor vigtigt en til eller fra, faktisk kan være.

DERFOR, kulhydrat tælling, im all for it!


654 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle