• Lærke Thømming

Lavt blodsukker? Hvordan kan jeg hjælpe!


HEJ VENNER!


Jeg læser ofte historier som går rundt på facebook omkring folk som er støt på diabetikere med meget farligt lavt blodsukker!

Historien jeg husker bedst er en kvinde som går ind for at handle og hun høre hurtigt en mærkelig summen i butikken. Folk går og fnisser af en pige som sidder på gulvet og drikker juice på livet løs. "hun må godt nok være tørstig!". Hende som har skrevet historien genkender heldigvis symptomerne ved lavt blodsukker og skynder sig hen til pigen og sikre sig at hun er okay.

Pigen var helt bleg og med så lavt et blodsukker at hun var ved at falde om.

Hvis du nogensinde møder en med diabetes så er det vigtigt du ved hvad du skal gøre og kan genkende tegnene på meget lavt blodsukker! så her kommer min liste til dig!

Tegn på lavt blodsukker: (ikke alle får alle disse symptomer men sådan her KAN et lavt blodsukker se ud):

Bleg

Kan ikke formulere sig, lyder meget muligt fuld.

Kan ikke stå på egne ben

Kan måske formulere sig men er arrig/ked af det omkring et mærkeligt emne som måske ikke giver mening

græder

Ryster

Blodsukkeret er lavt når det er under 5,0. og højt nok til man også kan få nogle udbrud hvis man er over 15,0.

Her er hvad du kan gøre!:

Find en cola,fanta,faxe kondi,sprite, sodavand (med sukker!) ELLER JUICE i alle former!

Hvis man er meget lav så er det bedst med noget som er flydende fordi man måske ikke kan tykke eller (eller det lyder måske mærkeligt) men måske man ikke har kræfterne til at synke ordenligt.

Cola zero, light og faxe zero, alle slags zero og light hjælper selfølgelig ikke her pga der ikke er sukker her. Det er måske sjovt at jeg behøver nævne det, men når folk ser man har et meget lavt blodsukker og gerne vil hjælpe går de nogle gange i panik og glemmer at det jo ikke skal være light. (Det har jeg prøvet) og når nu du henter en cola eller en juice så tag bare rigeligt med!! hvis man er meget lav har man brug for meget sukker!!

Hvis personen stadig er til stede og du mener personen kan synke så kan druesukker, eller mentos, eller andet slik med meget sukker i også hjælpe. - bare husk at chokolade ikke er hurtigt nok! på den måde at chokolade har meget fedt i sig, derfor bliver det optaget langsomt i kroppen! Det kan derfor tage 30-1 time før kroppen får den sukker kroppen så desperat har brug for når man er meget lav!

Ud over at give personen noget med sukker i, er det altid rart at der er en som bliver sammen med en, så føler man sig ikke så meget til grin også er der en anden til at forklarer hvorfor man sidder der og ser helt bleg ud.

Det er også en god ide at kontakte et familie medlem. Da man efter så lavt et blodsukker kan have det skidt eller bliver helt enormt ubeskrivelig træt. Om ikke andet så kan familie medlemmet fortælle dig om det er sådan personen med diabetes plejer at reagere når han eller hun bliver lav eller om i bør kontakte 112.

HVORNÅR RINGER JEG 112?

1:Det gør du hvis du ser en som er i insulin chok. Det betyder at personen ligger ned og kramper. Det lyder måske komisk, men jeg plejer at illustrere det med at man kramper som en fisk som er taget op af vandet. Nogle personer kramper måske mere eller mindre.

2:En anden grund til at ringe 112 er hvis personen med diabetes ikke taler, ikke er i kontakt med dig, og er ude afstand til at indtage sukker.

3:Personen med diabetes siger selv at du skal ringe 112. Mange med diabetes kender deres krop rigtig godt og kan mærke når det er ved at gå rigtig galt. Hvis en person med diabetes beder dig ringe 112 så gør det endeligt.

4:Hvis du er meget i tvivl om du gør det rette når en med diabetes har det rigtig skidt så ring 112 også vil de helt sikker guide dig igennem hvad du kan gøre.

Det her er sådan som jeg reagere når jeg ser en som ser ud til han eller hun har det rigtig skidt. Det har jeg prøvet en par gange. Jeg syntes generelt at vi ikke er så gode til at hjælpe hinanden når der er en som ser ud som om personen er rigtig skidt tilpas. Så jeg håber at mit lille opråb her på bloggen kan gøre at DU måske tør spørge et andet menneske om han eller hun er okay. Du kunne måske redde et liv, med et par juice.


181 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle