• Lærke Thømming

Insulin resistent? Hvad er nu det..


Hej venner!

Idag vil jeg hive op i hvad insulin resistens er.

Når man er type 1 Diabetes er det fordi ens bugespyts kirtel er holdt op med at producere insulin.

En af grundene til type 2 diabetes kan være fordi man er insulin resistent.

Insulin resistens betyder at ens celler ikke kan finde du af at bruge 100% af ens insulin og pga. det får kroppen ikke nok insulin, eller også over producere den insulin for at gøre op for den insulin som cellerne ikke "fanger".


Insulin resistens er både genetisk og pga. den verden vi alle lever i's spise vaner.

Derfor er der forskellige ting man kan gøre for at komme insulin resistens til gode. Man kunne sige at hvis man er insulin resistens så er 50% pga ens gener og 50% pga. vores verdens spise vaner.

Man kan omlægge sin livsstil og spise anderledes, resten af sit liv, og på den måde blive mere insulin følsom- her kommer vi den del af insulin resistens til live som vi har pålagt os med vores spise vaner. (her taler jeg om hele vores verdens spise vaner, som er så meget anderledes end hvordan vi levede for flere 100 år siden, og ikke kun dem som lever af mac. d. flere dage om ugen :D )

Man kan også tage methformin, methformin er en pille, som mange med type 2 diabetes får. Methformin gør også at man bliver mere insulin følsom.

Jeg er blevet testet for insulin følsomhed, men fandt ud af at måden man tjekker på om man er insulin følsom er at man tjekker patientens insulin tal. Af gode grunde, pga. min type 1 diabetes er mine insulin tal næsten 0 og derfor kunne vi ikke bruge de tal til noget. Så var der nogle andre tal, bl.a mine kolesterol tal som vi kiggede nærmere på. De lå lidt for højt. - Jeg fandt dog senere ud af da jeg snakkede med min sygeplejerske på steno, at det er normalt når ens langtidprøve ligger får højt og har gjort det i mange år at mine kolesterol tal er for høje, men at vi kan se at i takt med at min langtidsprøve langsomt falder så falder de tal også.

DERFOR fandt jeg aldrig et svar på om jeg er insulin resistent, men jeg ved at der er 2 mennesker i min tætte familie som ikke har type 1 diabetes, men er insulin resistent og derfor er der 80% chance for jeg også er.

Det jeg har gjort for at komme efter min insulin resistens:

Jeg går mere, jeg har haft bil i mange år, men er gået af med den, faktisk af økonomiske årsager, men fandt efterfølgene ud af at det at jeg går mere gør at jeg er mere insulin følsom. - Jeg har trænet rigtig meget intensiv fitness og løb, men her oplevede jeg at jeg efter træning fik høj blodsukker pga sukker sm bliver frigivet i blodet, og nogle timer efter træning blev jeg super lav. DERFOR har det at gå mere været en langt bedre løsning for mig, det gør at min insulin generelt virker bedre og uden at jeg får det høje hvorefter det lave, som jeg oplevede med den intensive træning.

Jeg prøver også så vidt muligt (det går bedre i nogle perioder end andre) at lade vær at spise pasta, ris, kartofler og brød. Pasta og ris syntes jeg er nemt nok. Når vi spiser her hjemme laver vi hverken pasta, ris eller kartofler, men når jeg er ude og spise på café så rammer jeg ofte nogle kartofler med chilli mayo, og der ryger også noget rugbrød ned a og til her hjemme.

Selvom det til tider ikke går så godt, så har jeg alligevel kunne se en forskel på mit langtidsblodsukker som bestemt har været det værd.

Jeg ved ikke om det har en direkte betydning, men jeg er også begyndt at drikke langt mere vand end jeg nogensinde har gjort! jeg tror selv på at jeg nogle gange har spist hvor min krop faktisk var tørstig, så det gør også en forskel for blodsukkeret. Jeg bruger 2 glas flasker som vi fylder og sætter i køleskabet. Vand smager bare bedst helt helt koldt!

Man tager på af insulin.

Hvis du har type 1 diabetes og er insulin resistent så tager du mere og mere insulin fordi den ikke virker så godt som den skal, og pga. det stiger blodsukkeret. og når blodsukkeret stiger så tager vi mere og mere insulin. og alt den ekstra insulin tager man desværre på af.

(sådan her kan det være, men det er ikke sådan for alle med type 2)

Hvis man har type 2 diabetes så overproducere kroppen insulin. Den laver mere og mere insulin fordi den ikke optager insulinen så godt som den skal. På et tidspunkt vil kroppen ikke kunne følge med mere og så stiger blodsukkeret fordi kroppen ikke kan producere så meget insulin som den har brug for. > det behøver altså ikke være fordi man er vildt usund at kroppen ikke kan følge med i produktionen af insulin. I den sammenhæng jeg taler om her er det fordi cellerne ikke er gode til at bruge den insulin som kroppen producere.

Man kan også godt spise methformin når man har type 1 diabetes, specielt hvis ens langtidsprøve har været meget for højt i mange år som min har. - jeg har også diskuteret disse piller med min sygeplejerske, men nu har vi set at ved at jeg har lavet disse livs ændringer, så har jeg faktisk slet ikke behov for pillerne. Mit langtidblodsukker ligger nu på 60, 7,7 på den gamle skala, og det er jeg rigtig stolt af, så langt har jeg ikke været nede siden jeg var barn. Så jeg forsætter indtil videre uden piller! jeg syntes bestemt også at hvis man kan undgå medicin så skal man.

MEN jeg kender også mine egne grænser i forhold til hvad jeg kan overholde i den lange bane, det her er ikke en diæt, det er sådan som det skal være resten af mit liv. Så det er med at finde en balance som man selv kan leve med uden at man går surt i det :)


540 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle