• Lærke Thømming

Insulin resistens, hvad er det?Hej Venner!

Idag er jeg startet på noget nyt medicin som hedder victoza - som skal hjælpe mig med min insulin resistens og jeg har fået mange spørgsmål om victoza. Derfor tænkte jeg at lave noget i kan læse her!

Hvad er insulin resistens?

Insulin resistens betyder at ens celler i kroppen har svært ved at optage insulin. Det betyder at ens insulin ikke virker og man derfor bliver høj.


For mig betyder det at jeg altid har taget STORE doser insulin uden der skete en skiiii ....

Jeg har engang taget 66 enheder lewemir og 20 enheder rapid ved hvert måltid var helt normalt - min sygeplejerske sagde jeg ikke måtte tag mere end 20 af gangen fordi hun blev bange på mine vegne.

men i det heletaget har det været sindsygt svært at få mit blodsukker ned.

Det betyder også at når jeg så tænker jeg skal være aktiv og cykle på arbejdet eller gå en tur, så bliver man mere insulin følsom også BAAAAAANG bliver jeg hammer lav og er tæt på insulin chok - Det sket rigtig mange gange for mig. Jeg spiste engang sukker med en ske midt om natten fordi jeg havde spist alt andet i mit køkken. Det var det eller ringe 112..

Insulin er et hormon - et hormon som gør at vi lagre fedt depoter.

Når man tager insulin så tror din hjerne og krop at der kommer mad.

Det betyder at når man skal have 5x så meget insulin for at kunne spise fx 30 gram kulhydrater så bliver man MEGA SULTEN.. Så man er altid sulten, heletiden, altid, hele dagen.. det ikke særlig fedt..

Alt den insulin holder også rigtig godt fast på de fedt depoter man har og ALT den mad som kommer ind bliver til depoter af fedt.

MED ANDRE ORD = man tager på! Jeg spiser i gennemsnit 160 gram kulhydrat i døgnet, steno diabetes center anbefaler 150-200 gram kulhydrater. spiser man 100 gram kulhydrat så er man på en "low carb" diæt. 150 er altså ikke helt ude i hampen..

Insulin resistens er også TYPE 2 DIABETES.. bum bum buuuuuum.... Så hvis man har type 1 OG er insulin resistent så har man DOBBEL diabetes. - den er god nok, det er 2 sygdomme, og man kan sagtens ikke producere insulin OG være insulin resistent.

HVAD GØR MAN SÅ:

Man gør ligesom alle de søde mennesker som lever med type 2 gør. Man spiser sundt (low carb) og dyrker mere motion og håber det virker. For mig virkede det i en periode, men det hammer hårdt mentalt når det bliver fredag og man så spiser fredags slik - fordi det kan godt være du var aktiv tidligere den fredag eller dagen inden, men lige nu spiser du slik og du er insulin resistent, og derfor bliver man TÅRN høj, og det kan tage flere dage at komme ned igen. Det bare langt fra fedt... og det behøver for mig ikke engang være fredags slik.. det sker hvis jeg spiser 2 stk rugbrød og en banan..

Her er ting jeg skar ud af min diæt: ( i perioder ikke )

Pasta

kartofler

ris

(hovedesagligt brød)

Disse ting spiste jeg kun hvis jeg spiste ude.

NÅ MEN - så prøvede jeg metformin

Methformin er en pille som ofte bliver givet mod type 2 diabetes.

Jeg fik i 3 måneder en medicinsk depression - en bivirkning af Methformin.

Det en lang historie, men efter 4 gange hos en krise psykolog fandt jeg ud af det var pillerne som der var noget galt med og ikke mig. (i knew it, i know me, jeg ville vide hvorfor hvis jeg havde en depression!)

Imens jeg var på methformin lå mit blodsukker sindsygt flot, min langtidsprøve faldt til 50 og var stadig på vej længere ned - og min vægt... jeg tror jeg tabte 7 kilo? måske mindre.. men det gik ihvertfald den rigtige vej!

Så nu prøver jeg Victoza. Victoza er en pen, som man tager med en nål hver morgen, ligesom insulin. men det er ikke insulin.
Nu tænker du måske ligesom de fleste HEY! det prøver jeg også engang i mellem det hun beskriver her - og hey jeg har da også taget på? men så skal du vide det her..

Det er NORMALT at man i perioder er mere eller mindre insulin følsom, men der er alligevel lidt fra at være mindre insulin følsom og til at være direkte insulin resistent.

Hvis jeg kunne så ville jeg hellere lade være med at tage mere medicin. (Hvorfor?)

Har du set hvor mange bivirkninger der er ved både methformin og Victoza?

De mest normale (og mest sexede er) ((NORMALE SOM I LANGT DE FLESTE FÅR DEM))

Opkast

Kvalme

Diare

Svimmelhed

Hovedepine

Det er IKKE mediciner man tager fordi man sys man har taget lidt på. De er ikke for sjov. og hvis jeg kunne ville jeg hellere være for uden.

Her er en liste med ting som kan gøre man i perioder er meget lidt insulin følsom (men ikke insulin resistent)

Teenage hormoner

Kvinde hormoner

Stress

Angst

andre følelser.

Hvis man er høj bliver man mindre insulin følsom og der skal mere insulin til for at komme ned igen.

Man er inaktiv - fx hvis man arbejder på kontor hele dagen eller sidder helt stille i skolen.

Jeg håber i har lært noget nyt, HUSK jeg er ikke læge, det her er blot mine ord på hvad der forgår i min krop, og måske det kan være starten på en snak mellem dig og din egen læge.


151 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Hvorfor er looping ikke for alle?

Ja jeg sagde det - looping er ikke for alle. men hvorfor nu det Lærke? 🔵Alle loop dokumenterne er på engelsk, du bliver nødt til at kunne engelsk for at kunne sætte dit eget loop op - og for bagefter